Tvrtke

SAVJET: Igor Lukšič: Oni koji prodaju Mercator neka još jednom dobro promisle

'Naša je stranka za transparentnost i uvažavanje društvene dimenzije kod donošenja odluka, a posebno kad se radi o mešetarenju u slučaju Mercator.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič je doveo u pitanje širu opravdanost odluke većinskih vlasnika Mercatora da prodaju svoje udjele u najvećem slovenskom trgovačkom lancu pozvavši ih da još jednom promisle o toj odluci.

"Akteri u tom postupku morali bi još jednom razmisliti o dugoročnim učincima svojih odluka, stavljajući na stranu svoje kratkoročne koristi", rekao je Lukšič na konferenciji za novinare na kojoj je komentirao aktualna politička pitanja.

"Naša je stranka za transparentnost i uvažavanje društvene dimenzije kod donošenja odluka, a posebno kad se radi o mešetarenju u slučaju Mercator", rekao je Lukšič.

On je dodao da primjer prodaje Mercatora jasno pokazuje kako u Sloveniji ne postoji dovoljna politička volja da se iskaže zajednički društveni interes na kojemu će njegova stranka inzistirati i kod donošenja stretegije upravljanja i privatizacije državnih poduzeća koja je u izradi, a mora biti završena do travnja.

"Slovenija bi morala oblikovati zajedničku svijest o tome što je naš interes i to jasno izraziti", rekao je Lukšič, dodavši da to sada nije slučaj pa na vladajuće stranke djeluju različiti lobiji koji u privatizaciji imaju partikularne interese.

Lukšićevi Socijalni demokrati (SD) javno se opredjeljuju kao stranka u vladi koja je najsuzdržanija prema privatizaciji i proklamiranoj prodaji državnih tvrtki.

Koncern Agrokor je u lipnju prošle godine s većinskim vlasnicima 53,34 posto dionica Mercatora sklopio kupoprodajni ugovor koji bi trebao biti realiziran do kraja ožujka. Prema medijskim vijestima, Agrokor i banke vjerovnice Mercatora nedavno su se uskladili oko dokapitalizacije Mercatora i restrukturiranja njegovih dugova bankama nakon preuzimanja, a ugovor o tome morao bi biti potpisan do kraja ovog tjedna. Ugovor o restrukturiranju Mercatorovih dugova preduvjet je za realizaciju lani sklopljenog kupoprodajnog ugovora Agrokora i konzorcija većinskih vlasnika u kojemu dominiraju banke i Pivovarna Laško (PL).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

agrokor, igor lukšič, mercator