Hrvatska

ŽESTOKE KRITIKE: VIDEO Željko Stipić: Željko Jovanović je ministar opasnih namjera

Sindikat Preporod usprotivio se Pravilniku o učiteljskoj normi jer će "donijeti više posla za manje plaće".

Piše: Ilijana Grgić

Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod usprotivio se Pravilniku o učiteljskoj normi jer će donijeti "više posla za manje plaće" te je zaprijetio da će mu se suprostaviti svim sredstvima.

 

Pravilnik koji je u javnoj raspravi mogao bi smanjiti satnicu brojnim učiteljima i nastavnicima, osobito nastavnicima likovne, tjelesne i glazbene kulture, satničarima i sindikalnim povjerenicima, čak do trećine, rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

 

 

- Od ministra neodgovornih izjava postao je ministar opasnih namjera, ministar Jovanović je do sada uglavnom davao neodgovorne izjave, a nakon što je demontirao kolektivne ugovore, sada pokušava demontirati učiteljske norme te uništiti sindikate, rekao je Stipić te dodao da to niti jednom od sedmorice njegovih prethodnika od sredine devedesetih nije uspjelo to što želi napraviti Jovanović.

 

Pravilnik će umanjiti satnicu za dvije trećine od ukupno 25 tisuća učitelja i nastavnika, što bi u najtežim slučajevima značilo smanjenje prosječne plaće od 5.400 do 5.700 tisuća kuna na oko četiri tisuće kuna, ističe Stipić te  ocijenio da se proračunski defiticit najviše smanjiti preko leđa učitelja i nastavnika.

 

 

Predložene norme dovest će do ukidanja područnih škola te škola u ruralnim dijelovima i na otocima, gdje ukidanje škola znači puno više. Tako će dogoditi da  je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj funkcioniraju općine sa 16 stanovnika poput Civljana, a da ne funkcioniraju škole sa 20 učenika, rekao je.

 

Stipić je pozvao sve nastavnike i učitelje te profesore da svojim porukama ne zadovoljstva (putem emaila) zatrpaju Ministarstvo svojim primjedbama. A ako i nakon toga ministarstvo i dalje nastavi sa Pravilnikom, poduzet će i druge mjere pa i štrajk i prosvjeda.

 

 

 Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikat preporod, željko stipić, pravilnik