Tvrtke

ODJECI: Danas Agrokoru istječe rok za dogovor oko Mercatora, ali će vjerojatno biti produžen

'Danas istječe rok do kada je trebao biti potpisan dogovor koncerna Agrokor i banaka vjerovnica Mercatora o refinanciranju Mercatorova duga, ali će na zahtjev Agrokora vjerojatno biti produžen.'

Piše: PolitikaPlus

Danas istječe rok do kada je trebao biti potpisan dogovor koncerna Agrokor i banaka vjerovnica Mercatora o refinanciranju Mercatorova duga, ali će na zahtjev Agrokora vjerojatno biti produžen, navode u petak slovenski mediji.

To bi cijeli postupak prodaje moglo produžiti do kraja lipnja ili dulje, navodi Slovenski radio, dodajući da je upitno zašto banke vjerovnice i vlasnici Mercatora pristaju na stalno pomicanje rokova Agrokoru koji još nije iznio financijsku konstrukciju koja bi pokazala da je u stanju izvesti cijelu operaciju preuzimanja.

"Kupoprodajni ugovor Agrokora i većinskih vlasnika Mercatora potpisan je prije osam mjeseci i u normalnim okolnostima to bi moralo biti dovoljno za realizaciju posla", navodi slovenski nacionalni radio.

"U pregovorima je još sve otvoreno. Oni koji su s događajima upoznati navode da danas konačnog dogovora o reprogramu neće biti, ali da je moguće očekivati suglasnost o nastavku prodajnog procesa kroz aneks na postojeći kupoprodajni ugovor s novim vremenskim okvirom. Sastavni dio aneksa bila bi i nova cijena za dionicu Mercatora", navodi u petak ljubljansko "Delo".

List navodi da i dalje kao glavno neriješeno pitanje ostaje sporazum o dugoročnom refinanciranju Mercatorova duga, o čemu još nema konačnog dogovora jer se s uvjetima moraju složiti sve banke vjerovnice.

"Još uvijek uz to nije jasno kakva će jamstva partnerima dati Agrokor u vezi financijskih izvora i načina financiranja operacije, a banke su po neslužbenim informacijama dokaze o izvorima financiranja postavile kao uvjet koji treba ispuniti do sredine ožujka", navodi list.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da Nova Ljubljanska banka (NLB) koja vodi pregovore s Agrokorom stalno "popušta Todoriću" koji će dobiti dodatna tri mjeseca vremena za ulazak u Mercator. Istodobno, dodaje list, konzorcij većinskih vlasnika Mercatora navodno je pristao na sniženje cijene dionice sa 120 koliko je bilo dogovoreno lanjskim kupoprodajnim ugovorom na samo 86 eura, ali stalno odgađanje zaključka operacije šteti Mercatoru koji bankama plaća više kamate nego što bi ih plaćao da je samostalno zaključio ugovor o reprogramu kredita.

"Jasno je da uprava Mercatora sada najkasnije do kraja ožujka mora imati na stolu zaključen ugovor o dugoročnom reprogramu kredita jer mu tada istječe moratorij na otplatu jedne milijarde eura glavnice. No, sve je očitije da vlasnici Mercatora stalnim ispunjavanjem Agrokorovih želja ozbiljno ugrožavaju financijsku stabilnost najveće slovenske trgovačke tvrtke", navodi ljubljanski "Dnevnik".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, mercator, agrokor