Hrvatska

OCJENA: Žarko Puhovski: Ako je Mladen Bajić dobro radio svoj posao nije ga trebalo mijenjati

'Činjenica da je na toj poziciji 12 godina ne bi trebala biti razlog promjena.'

Piše: Vanja Deželić

Premijer Zoran Milanović najavio je da će predložiti sadašnjeg ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana za novog glavnog državnog odvjetnika umjesto Mladena Bajića, kojemu je zahvalio na svemu učinjenom, što je izazvalo veliku pozornost jer se činilo kako promjena neće biti.

A sada kada je jasno da će ih biti pomalo je zbunjujuće da se ništa značajno ne događa jer se samo napravila mala "rošada" i sigurno je da će Mladen Bajić i dalje imati znatan utjecaj na rad Državnog odvjetništva.

Smatram da je Mladen Bajić trebao ostati na mjestu Državnog odvjetnika ako je već premijer rekao da dobro radi. Činjenica da je na toj poziciji 12 godina ne bi trebala biti razlog smjene. Točnije, mislim da razloga za promjene nije bilo

- Zahvaljujem Bajiću nakon 12 godina mandata na svemu što je bilo dobro, a toga je bilo puno više od onoga što mislim da nije bilo dobro, a o tome sam govorio prije četiri godine. To bih mogao i danas ponoviti, ali to, naravno, nema nikakve veze s optužbama, difamacijama i klevetama koje se ovih dana o njemu mogu čuti u dijelu javnosti - u svom stilu je rekao Zoran Milanović, koji je dobro izabrao ne ponoviti što je govorio dok je bio u oporbi jer bi time potvrdio koliko se političar može zaokrenuti ovisno o situaciji.

No ne treba se baviti premijerom, bitnije je za ovu zemlju što to novi, odnosno stari, ljudi u Državnom odvjetništvu mogu ponuditi javnosti i slučajevima kojima se treba baviti.

- Smatram da je Mladen Bajić trebao ostati na mjestu Državnog odvjetnika ako je već premijer rekao da dobro radi. Činjenica da je na toj poziciji 12 godina ne bi trebala biti razlog promjena. Točnije, mislim da razloga za promjene nije bilo - kazao nam je politički analitičar Žarko Puhovski.

Promjene su se svejedno dogodile, odnosno, dogodit će se. I pritom bi trebalo uvažiti ono što misli čovjek koji je na čelu DORH-a već 12 godina i poznaje sustav, poznaje ljude u tom sustavu i zna tko bi bio njegov najbolji nasljednik.

- Ako već Bajić nije mogao ostati na čelu onda je trebalo pričekati njegov prijedlog, a je li taj prijedlog Dinko Cvitan, to ćemo još vidjeti - mišljenja je Puhovski.

Nitko osim prve potpredsjednice Vesne Pusić od vladajućih ne želi iznositi konkretna imena, a njihovim primjerom se vodi i spominjani Cvitan, koji mudro čeka da sve postane službeno.

- Mladen Bajić je odlično radio svoj posao, pogotovo u zadnjem mandatu, i nisam si mogla zamisliti nekoga tko bi mu mogao biti dostojni zamjenik dok se kao prijedlog nije pojavio Dinko Cvitan. On je jedna od vrlo, vrlo rijetkih ili jedinih osoba za koje bi se moglo zamisliti da može biti dostojni nasljednik glavnog državnog odvjetnika Bajića - izjavila je Vesna Pusić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dorh, dinko cvitan, mladen bajić