A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dragutin-lesar-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dragutin Lesar o padu BDP-a: Građani su postali žrtve eksperimenata nesposobne vlasti! | Politika+
Mojbiz

KRITIKE: Dragutin Lesar o padu BDP-a: Građani su postali žrtve eksperimenata nesposobne vlasti!

'Nažalost, dogodilo se ono što smo predviđali.'

Piše: PolitikaPlus

Neslužbeni podaci o padu BDP-a u 2013. nisu iznenadili saborsku oporbu, koja tumači da se radi o posljedicama izostanka reformi, a bolje rezultate ne očekuje ni u ovoj godini.

LESAR: Građani, nažalost, mogu očekivati nastavak recesije, koja u Hrvatskoj vlada već deveti kvartal zaredom i oni postaju žrtve eksperimenata nesposobne vlasti koja nikoga ne sluša

- Građani, nažalost, mogu očekivati nastavak recesije, koja u Hrvatskoj vlada već deveti kvartal zaredom i oni postaju žrtve eksperimenata nesposobne vlasti koja nikoga ne sluša - komentirao je laburist Dragutin Lesar podatke o padu BDP-a za 1 posto u 2013. i 1,2 posto u posljednjem kvartalu prošle godine.

Vladu je optužio da "uporno forsira ekonomski model koji se već devet kvartala pokazuje kao potpuno neuspješan i uvodi nove eksperimente, kao u zdravstvenom sustavu kojega su u potpunosti uništili, da bi sad došli do onoga na što ih se cijelo vrijeme upozoravalo".

- Nesposobni su, autistični jer ništa ne čuju i jedina šansa je da im se veli - ljudi, ovo vam je posljednje upozorenje, okupite stručnjake i dajte im da upravljaju ekonomijom jer to doista ne znate - dodao je Lesar.

Pad BDP-a očekivan je i za Ivana Šukera (HDZ), koji podsjeća da je Vlada kod donošenja proračuna za 2013. ignorirala upozorenja da se radi o lošim makroekonomskim procjenama.

- Nama to uopće nije nešto neočekivano, mi o tom iznosu govorimo praktički već preko godinu dana i, nažalost, dogodilo se ono što smo predviđali - rekao je Šuker.

ŠUKER: Nama to uopće nije nešto neočekivano, mi o tom iznosu govorimo praktički već preko godinu dana i, nažalost, dogodilo se ono što smo predviđali

Upozorio je da će loši pokazatelji s kraja 2013. utjecati na ovogodišnji proračun, koji je rađen na lanjskoj projekciji rasta od 0,2 posto.

- Sad već imate jedan totalno krivi ulaz u 2014., krive pretpostavke, a to vam automatski tangira i 2015., uvjeren je Šuker, koji tumači da su loši pokazatelji rezultat izostanka reformi i "nečinjenja vlade u protekle dvije godine".

- Kad pogledate točke dnevnog reda koje je ova Vlada predložila Saboru u protekla dva mjeseca, onda ćete vidjeti jedan nerad. Praktički nema niti jedne suvisle točke koja bi nam garantirala da će 2014. dati bolje rezultate - kazao je Šuker. Dodao je da rast u ovoj godini može biti jedino "posljedica inercije našeg okruženja, ali nikako nekakve suvisle politike ove Vlade".

Za potpredsjednika Vlade Branka Grčića je pad BDP-a pak bio očekivan, što je vrlo iznenađujuća izjava s obzirom na sve što je govorio otkako je u vlasti. Kao ključni problem vidi izostanak investicija u privatnom sektoru, naravno.

GRČIĆ: Pad za 1,2 posto u četvrtom kvartalu možda je nešto lošiji od onoga koji su prognozirali analitičari

- Još uvijek neslužbene procjene za 2013. govore da je sve bilo u okvirima očekivanoga. Pad za 1,2 posto u četvrtom kvartalu možda je nešto lošiji od onoga koji su prognozirali analitičari - rekao je Grčić novinarima u Vladi.

Dodao je da je privatni sektor očito opet zakazao, jer je država ponovila investicijski plan iz 2012., te naglasio da se Vlada nizom mjera trudi pokrenuti privatne investicije bez kojih nema gospodarskog rasta.

- Ima naznaka optimizma za 2014., ali teško je očekivati rast ako za više od dva postotna poena smanjujemo javnu potrošnju, koja je u 2013. jedina doprinosila BDP-u.

 

>> BDP u četvrtom lanjskom tromjesečju pao 1,2 posto!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dragutin lesar, branko grčić, bdp