Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Ukrajinska kriza ruši S&P 500 s povijesno rekordnih razina

S&P 500 indeks dočekao je kraj prošloga tjedna na najvišim razinama u povijesti, no teško će se održati na tim razinama.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon niza slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka, za koje je objašnjenje pronađeno u lošim vremenskim prilikama, ovoga bi tjedna ulagači na Wall Streetu mogli dobiti realniju sliku situacije u američkom gospodarstvu.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 1,4 posto, na 16.321 bod, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.859 bodova, a Nasdaq indeks 1 posto, na 4.308 bodova.


S&P 500 indeks dočekao je kraj prošloga tjedna na najvišim razinama u povijesti, no s obzirom na produbljivanje krize u Ukrajini tijekom vikenda, teško će se održati na tim razinama.

Ruske snage su bez prolijevanja krvi zauzele ukrajinski poluotok Krim na Crnom moru koji ima rusku većinu i gdje Moskva ima mornaričku bazu, dok Kijev govori o ruskoj objavi rata i najavljuje opću mobilizaciju kao odgovor na odobrenje koje je ruski parlament dao za intervenciju ruskih vojnika u Ukrajini.

„Bit će zanimljivo vidjeti kako će u ponedjeljak tržište reagirati na ukrajinsku krizu. Situacija zabrinjava, a s obzirom da se S&P kreće na rekordnim razinama, za očekivati je da će ulagači pokušati zaštititi svoje dobitke od protekloga tjedna“, kaže James Kinahan, strateg u tvrtki T. D. Ameritrade.

Osim ukrajinske krize, ulagači će pratiti i nove podatke iz američkog gospodarstva. Zbog niza slabih makroekonomskih pokazatelja, posljednjih tjedana vlada dvojba jesu li takvi podaci posljedica loših vremenskih prilika ili naznake usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

U fokusu ulagača bit će izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih povećan za 148.000.

Prošloga je petka objavljeno da je u posljednjem lanjskom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo 2,4, a ne 3,2 posto, kako je pokazala prva procjena. S obzirom na pokazatelje u prvim mjesecima ove godine, očekuje se usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju.

„Podaci u prvom tromjesečju mogli bi biti pod pritiskom zbog lošeg vremena, koje je utjecalo na potražnju. No, vjerujem da će ukupni trend biti pozitivan“, kaže Natalie Trunow, analitičarka u fondu Calvert Investment Management.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ukrajina, s&p 500, dow jones, wall street, nasdaq