Hrvatska

PLAN: 'Bombaši iz Vodica' pregovaraju o nagodbi kako bi izbjegli suđenje

Odvjetnici optuženih obavijestili su sud da s tužiteljstvom pregovaraju o nagodbi, pa je sudac Dražen Kevrić odgodio raspravu za 2. travnja.

Piše: PolitikaPlus

Suđenje šestorici Vodičana zbog lanjskog postavljanja eksplozivne naprave na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića je odgođeno na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, jer obrane i tužiteljstvo slučaj pokušavaju riješiti nagodbom.

Odvjetnici optuženih obavijestili su sud da s tužiteljstvom pregovaraju o nagodbi, pa je sudac Dražen Kevrić odgodio raspravu za 2. travnja.

Neki od branitelja nadaju se da bi se s tužiteljstvom mogli nagoditi na uvjetne kazne, uz nadoknadu materijalne štete.

Zbog postavljanja improvizirane eksplozivne naprave 23. siječnja prošle godine na središnjem zagrebačkom trgu optuženi su Tomislav Duvnjak (30), Domagoj Šprljan (32), Tomislav Strikoman (29), Ivan Tubić (32), Lovro Birin (30) i Ivan Šprljan (60).

U eksploziji nije bilo ozlijeđenih, a tužiteljstvo šestoricu Vodičana tereti da su ugrozili živote sedmero prolaznika. Optuženi su za dovođenje u opasnost života i imovine te pomaganje u tom nedjelu. Najviša zatvorska kazna za ta nedjela je pet godina.

Po optužnici, Duvnjak i Strikoman postavili su napravu ispred spomenika banu Jelačiću i spojili je na kabel koji je Tubić razvukao u prolaz Harmica, a Domagoj Šprljan je na napravu, koju je aktivirao Duvnjak, stavio sitno kamenje. Nakon eksplozije optuženi su navodno otišli na sendvič, a zatim su se kod prolaznika raspitivali o eksploziji.

Odgovornost za eksploziju u istrazi je preuzeo Duvnjak, koji je zajedno s Birinom eksploziv nabavio od Ivana Šprljana, oca drugoptuženog Domagoja.

Mediji su pisali da su optuženi mahom iz uglednih obitelji, tzv. zlatna mladež, a nakon incidenta Vodice su na službenim internetskim stranicama objavile ispriku javnosti, posebice građanima Zagreba zbog uznemiravanja koje je izazvala skupina Vodičana.

Eksplozija na središnjem zagrebačkom trgu sredinom siječnja ove godine bila je treća u razmaku od samo dva tjedna, koja je tada odjeknula Zagrebom. Za druge dvije, znatno snažnije, ali također bez poginulih, optužen je Vojislav Blažević kojemu već traje suđenje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nagodba, sud, vodice, suđenje