Hrvatska

ŠEF SABORA: Josip Leko tvrdi: O Dinku Cvitanu glasovanje možda već u petak

'Mislim da će ovaj tjedan radna tijela u čijem je djelokrugu praćenje državnog odvjetništva to završiti te se nadam se da ćemo u okviru dva, tri dana taj prijedlog raspraviti.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko najavio je danas kako bi već u petak Sabor mogao glasovati o prijedlogu da se novim glavnim državnim odvjetnikom imenuje Dinko Cvitan.

"Mislim da će ovaj tjedan radna tijela u čijem je djelokrugu praćenje državnog odvjetništva to završiti te se nadam se da ćemo u okviru dva, tri dana taj prijedlog raspraviti i mislim da bismo već u petak mogli glasovati o novom državnom odvjetniku", najavio je Leko u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

Mišljenja je da je tim prijedlogom osiguran kontinuitet. "Nastavlja se kontinuitet i mislim da je zadnji period rada državnog odvjetnika ocijenjen dobro i svi su izvještaji prihvaćeni pa i ovo zadnje", rekao je Leko napomenuvši kako će mnogi biti nezadovoljni jer je percepcija u hrvatskom društvu da ima puno problema s korupcijom i kriminalom.

 

Mišljenja je da je tim prijedlogom osiguran kontinuitet. "Nastavlja se kontinuitet i mislim da je zadnji period rada državnog odvjetnika ocijenjen dobro i svi su izvještaji prihvaćeni pa i ovo zadnje", rekao je Leko napomenuvši kako će mnogi biti nezadovoljni jer je percepcija u hrvatskom društvu da ima puno problema s korupcijom i kriminalom.

Upitan o tvrdnjama objavljenim u Novom listu da je 2007. u SOA-u , kad je šef službe bio Tomislav Kramarko, zaposlena osoba koja nije prošla sigurnosnu provjeru i prijedlogu predsjednika Republike da o tome raspravlja Vijeće za nacionalnu sigurnost, Leko je odgovorio kako "konkretan slučaj ne zna i ne smatra to dramatičnim da bi se sazivala izvanredna sjednica ili sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost".

Naglasio je kako ima i drugih tema koje bi trebalo raspraviti na tom tijelu koje trasira strategiju svih tijela demokratskih institucija u Hrvatskoj. "Nemam ništa protiv da se to raspravi ali mislim da nije nikakva dramatična situacija", ustvrdio je Leko.

Na pitanje o zategnutim odnosima između ministra financija Slavka Linića i premijera Zorana Milanovića Leko je rekao kako je vlada kolektivno tijelo te je važno je da iz nje izlaze konzistentini prijedlozi i zakoni, a manje je važno, ističe predsjednik Sabora, ima li pojedini ministar neko drugačije stajalište.

"Ni jedan čovjek, pogotovo ako se bavi politikom, nije ameba i mora pokazati stav koji je nekad izravniji, nekad žešći, ali u biti je traženje rješenja", kazao je Leko.

Predsjednik Hrvatskog sabora također je rekao i kako se s rebalansom proračuna ne kasni te kako rebalans neće biti prihvaćen u Saboru dok je premijer Milanović na putovanju u Australiji i Novom Zelandu.

"Još nije definiran ni u Vladi pa onda još neće biti ni u Saboru", rekao je Leko.

Leko je pozdravio rebalansom najavljeno smanjivanje plaća državnim dužnosnicima za šest posto priznavši kako se to trebalo učiniti i prije.

"Podupirem takvu najavu i možda smo to trebali učiniti i prije pa bismo možda bili u boljoj situaciji barem u imidžu", ustvrdio je Leko.

Predsjednik Sabora priznao je i kako je nabavka skupih automobila vladi nanijela "dosta veliku štetu".

"Vlada je na žalost tu imala staru odluku i išla u nabavku ne analizirajući tu odluku, a dokaz da je to bilo nepromišljeno je što je vlada pomjenila uredbu o tome koji se auti mogu nabaviti. Dogodilo se i ne ponovilo se", ustvrdio je Leko.

Komentirajući danas pred Međunarodnim sudom pravde započetu raspravu u postupuku kojim Hrvatska tuži Srbiju za genocid u Domovinskom ratu, Leko je kazao kako je tužba plod jednog vremena nesklonog i nesretnog, koje je Hrvatska i hrvatski narod prošao u Domovinskom ratu.

"Na žalost nisu se promjenile sve bitne okolnosti od dana kad se pisalo tu tužbu i sada imamo priliku i mi i naši susjedi da pred pravosudnom i svjetskom javnošću iznosimo činjenice, da ta pravna istina bude izložena na tom sudu", rekao je Leko.

Također je izrazio nadu da će to pomoći da se prevlada sukob i jaz između ocjena naše bliske prošlosti te da se nastavi budućnost u suradnji

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, mladen bajić, dinko cvitan, josip leko, dorh