Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni zbog situacije u Ukrajini koja podsjeća na obnovu Hladnog rata

''Nedostatak jasnog, snažnog vodstva u svijetu mogao bi voditi fragmentiranosti, što bi destabiliziralo globalno gospodarstvo.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su se burzama cijene dionica jutros stabilizirale, nakon jučerašnje oštrog pada, no zbog ukrajinske krize ulagači i dalje nisu skloni rizičnijim investicijama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Hong Kongu ojačale između 0,3 i 0,5 posto.

„Ova situacija mogla bi izgledati kao novi Hladni rat. Nedostatak jasnog, snažnog vodstva u svijetu mogao bi voditi fragmentiranosti, što bi destabiliziralo globalno gospodarstvo. U idućem razdoblju više će se sredstava slijevati u sigurnije investicije“

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Šangaju pali su oko 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Ulagači su oprezni jer su jučer ruske snage zauzele ukrajinski poluotok Krim, a objava predsjednika Vladimira Putina da Moskva ima pravo intervenirati u Ukrajini radi zaštite ruskih građana u toj zemlji, izazvala je najtežu krizu između Rusije i Zapada od Hladnoga rata.

Bijela kuća je upozorila da će nastavak ruskog kršenja međunarodnog prava u Ukrajini voditi većoj političkoj i gospodarskoj izolaciji Rusije.

„Čini se da će Rusija zauzeti Krim, a zapad uvesti sankcije Moskvi, no malo je vjerojatno da će doći do vojnog sukoba“, kaže Kyoya Okazawa, direktor u banci BNP Paribas.

Na oprez ulagača ukazuje rast cijena investicija koje se smatraju sigurnim utočištem kapitala u nesigurna vremena, kao što su zlato i državne obveznice.

„Ova situacija mogla bi izgledati kao novi Hladni rat. Nedostatak jasnog, snažnog vodstva u svijetu mogao bi voditi fragmentiranosti, što bi destabiliziralo globalno gospodarstvo. U idućem razdoblju više će se sredstava slijevati u sigurnije investicije“, kaže Daisuke Uno, strateg u Sumitomo Mitsui Bank.

Na valutnim se tržištima dolar stabilizirao. Nakon što je jučer skliznuo na 101,20 jena, najnižu razinu u mjesec dana, jutros je tečaj američke valute dosegnuo 101,85 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura pala s jučerašnjih 1,3785 na 1,3755 dolara.

Tečaj eura prema 'japancu' skliznuo je, pak, na 139,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 139,80 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JEN, TEČAJ EURA, EURO, FOREX, MSCI, NIKKEI, AZIJSKE BURZE, DOLAR, UKRAJINA