A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nobelova-%20nagrada.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rekordnih 278 kandidata natječe se za Nobelovu nagradu za mir | Politika+
Svijet

OSLO: Rekordnih 278 kandidata natječe se za Nobelovu nagradu za mir

'Broj prijedloga raste gotovo svake godine, što ocrtava sve veće zanimanje za mir.'

Piše: PolitikaPlus

Rekordnih 278 kandidata natječe se za Nobelovu nagradu za mir koja će u listopadu biti uručena u Oslu, objavio je u utorak Institut Nobel.

"Broj prijedloga raste gotovo svake godine, što ocrtava sve veće zanimanje za mir", rekao je direktor Instituta Nobel Geir Lundestad. On je dodao da primaju nominacije iz apsolutno svih dijelova svijeta.

Odbor Nobel se prvi puta sastao ove godine da prouči kandidature koje, da bi bile valjane, moraju biti poslane do 1. veljače.

Tijekom prvog sastanka, pet članova odbora imaju i sami mogućnost predložiti kandidate uz one koje su istaknuli uobičajeni predlagatelji: parlamentarci i ministri iz svih zemalja, neki sveučilišni profesori, bivši dobitnici i članovi nekih međunarodnih organizacija.

Popis kandidata je tajan tijekom zadnjih 50 godina. Lundestad je rekao da su 47 od 278 kandidiranih organizacije.

Identitet dobitnika bi trebao biti objavljen 10. listopada u Oslu.

Prethodni rekord je premašen prošle godine s 259 kandidatura. Nagradu je dobila Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), uključena i tada i danas u uništenje kemijskog arsenala sirijskog režima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nobelova nagradu za mir, nobel, oslo