Hrvatska

REAKCIJE: Mirjana Krizmanić: Užasnuta sam događajima u Selcu, sad će se dodatno razbuktati diskriminacija!

'Ovo je kombinacija obje stvari protiv kojih se Željka Markić borila.'

FOTO: Mirjana Krizmanić
FOTO: HRT
Piše: Ivan Klarić

Selce za maškare planira neviđenu sramotu, koja se može okarakterizirati kao nehumana, bezosjećajna i potpuno amoralna - spalit će 'majku s gay djetetom iz epruvete'! I to dan nakon što je u Omišu spaljen lik novinara Slobone Dalmacije Vinka Vukovića.

 

RODA: Smatramo neprihvatljivim i za svaku osudu korištenje djece začete medicinski pomognutom oplodnjom ili osobe homoseksualne orijentacije u svrhu pučke zabave. Ako je kojim slučajem ova fotografija izvučena iz konteksta, kao što je moguće zaključiti po pojedinim komentarima na nekim portalima, pitamo se kome odgovara neprestano pojavljivanje homofobnih tema u medijima.

Mesopust, odnosno 'dežurni krivac', u prošloj godini nije neki od političara, poduzetnika ili bilo koga tko se može smatrati odgovornim za tešku situaciju u zemlji. Ne, u Selcu su kao najveći problem 2013. godine vidjeli homoseksualnu zajednicu, 'kojoj umjetna oplodnja' omogućava djecu. Inače, paljenje mesopusta je zamišljeno kao zabavan čin, duhovita kritika ozbiljnih problema.

Ali teško je shvatiti kome paljenje majke s djetetom zabavno, smiješno i što to kritizira.

- Oštro osuđujemo ovakav smisao za humor ili nepromišljen način upućivanja kritike prošlogodišnjem referendumu i inicijativi koja je stajala iza njega. Smatramo neprihvatljivim i za svaku osudu korištenje djece začete medicinski pomognutom oplodnjom ili osobe homoseksualne orijentacije u svrhu pučke zabave. Ako je kojim slučajem ova fotografija izvučena iz konteksta, kao što je moguće zaključiti po pojedinim komentarima na nekim portalima, pitamo se kome odgovara neprestano pojavljivanje homofobnih tema u medijima, poručili su iz udruge RODA.

Na najavu zastrašujućih događaja u Selcu nije ostala imuna ni ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić.

- Užasnuli ste me s ovim. Ovo je kombinacija obje stvari protiv kojih se Željka Markić borila – neplodnost i homoseksualci. Sve možemo očekivati. Sama činjenica da smo morali u Ustav unijeti definiciju koja već postoji u Obiteljskom zakonu sve govori, kazala je Mirjana Krizmanić za portal crol.hr i dodala.

- Sad će i druge manjine doći na red. Onog časa kad smanjujete toleranciju društva prema različitostima, vi povećavate diskriminaciju prema drugačijima. Sad će se razbuktati diskriminacija i prema drugim skupinama, prognozira Krizmanić.

Žestoko je reagirala i BETA, udruga osoba s problemom neplodnosti. Žele spriječiti najavljeni skandal u Selcu.

- U Selcu je ove godine za maškare oblikovan mesopust koji prikazuje majku i dijete u naručju s natpisom "Gay dijete iz epruvete". I stari i mladi imali su ga prilike vidjeti i smijati mu se. Danas je neplodnost, pa i homoseksualnost, služila kao zabava. A nama nije do smijeha - ogorčeno su se oglasili na svojoj Facebook stranici i zamolili medije i institucije da reagiraju.

Strahuju da su se "opasni stavovi" proširili cijelim društvom i apsolutno u svakom društvenom djelovanju, pa čak i ovakvom na kojem sudjeluje velik broj djece.

- Pomisao da bi netko mogao spaljivati dijete, bilo ono iz epruvete ili ne, imalo ono homoseksualne ili heteroseksualne roditelje, bilo ono homo ili hetero, nedvosmisleno otkriva svjetonazor ljudi kojih se, eto, imamo razloga bojati, i zato je jedino ispravno djelovati PROTIV takvog svjetonazora – kritizira BETA.

No, Krizmanić, kao ni BETA, vjerojatno u tom trenutku nije još bila čula za priopćenje iz Udruge mladeh Selce, u kojem se navodi da je Selce na referendumu većinski glasalo PROTIV te da je spaljivanje mesopusta s djetetom zapravo sa suprotnim predznakom, odnosno da je to čin ismijavanja onih koji su na referendumu glasali ZA >>.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gay, maškare, epruveta, selce, homoseksualci