A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dragutin-lesar-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

REBALANS Dragutin Lesar preporučuje Vladi post do kraja godine | Politika+
Mojbiz

ODJECI: REBALANS Dragutin Lesar preporučuje Vladi post do kraja godine

'Vlada bi u cjelosti trebala otići na post do kraja godine, a ne samo do Uskrsa.'

Piše: PolitikaPlus

Saborska se oporba danas žestoko obrušila na predloženi rebalans državnog proračuna, Laburist Dragutin Lesar poručuje kako bi Vlada trebala otići na post do kraja godine, dok HDSSB-ov Krešimir Bubalo tvrdi - Hrvatska je živjela na kredit, a umire na rate.

"Vlada bi u cjelosti trebala otići na post do kraja godine, a ne samo do Uskrsa", zaključio je Lesar nakon što je, kaže, pogledao predloženi rebalans državnog proračuna.


Pozitivnim ocjenjuje jedino vraćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje na 15 posto.

"Najveću cijenu rebalansa platit će nezaposleni radnici i bolesnici, zbog 710 milijuna kuna smanjenja stavke u zdravstvenom sustavu, što smatramo neprihvatljivim", kazao je Lesar novinarima u Saboru.

Izostanak investicija, smanjenje poticaja putem HBOR-a i direktnog poticanja poduzetništva signal je da u ovoj godini Vlada ne računa na značajniji rast, odnosno pojačavanje investicija javnog sektora, kaže čelnik Hrvatskih laburista.

 

"Najveću cijenu rebalansa platit će nezaposleni radnici i bolesnici, zbog 710 milijuna kuna smanjenja stavke u zdravstvenom sustavu, što smatramo neprihvatljivim", kazao je Lesar novinarima u Saboru.

"Gospodarstvo se pokušava pokrenuti samo mjerama štednje i uštedama ali to, na žalost, neće ići", ističe Lesar.

Neki se potezi, kaže, vuku zakašnjelo kao što je smanjenje plaća državnih dužnosnika, a od premijera je, ističe, očekivao da će biti jasniji u smislu investicija javnog sektora. "Ove mjere predviđaju povlačenje znatno veće količine dobiti iz javnih poduzeća, dakle investicijska sposobnost javnih poduzeća pada", poručuje Lesar.

"Hrvatska više ne može ovako: živjeli smo na kredit, a Hrvatska umire na rate", ustvrdio je HDSSB-ovac Krešimir Bubalo ocjenivši da Vlada vodi promašenu politiku.

"Kad je donesen proračun, Slavonija je bila zadnja po kapitalnim investicijama, ali smo među prvima kojima se reže, ponovno poljoprivreda", komentirao je Bubalo predloženi rebalans.

Ono što premijer govori, kaže Bubalo, trebao je početi provoditi u dijelo prije 2,5 godine. "Kad se donosio proračun za 2014. bilo je jasno da neće biti gospodarskog rasta. Gospodarski pad imamo prošle tri godine, a jedino nam rastu proračun i troškovi", ističe Bubalo.

Prema tome, kaže, premijer nije odradio svoj posao. Za 22 posto je povećao poziciju Vlade u proračunu, a to je "neodgovorna i sluganska politika" koja služi MMF-u i Svjetskoj banci, ocjenjuje Bubalo.

Za HDZ-ovog Domagoja Ivana Miloševića predloženi je rebalans dokaz da Vlada ne zna ni kako voditi zemlju niti kuda je vodi.

"Vraćaju zdravstveni doprinos na 15 posto, a to je jedina mjera koju su proveli u rasterećenju gospodarstva", kaže Milošević podsjećajući kako je HDZ upozoravao da treba reformirati zdravstvo, a taj doprinos ne treba smanjivati.

"Hoće li smanjiti PDV, s obzirom da zdravstveni doprinos vraćaju na 15 posto", pita se Milošević.

Vlada je, kaže, preuzela vlast nakon dva kvartala gospodarskog rasta. "Nije točno da je recesija u Hrvatskoj šest godina, nego je 2011. nakon dva kvartala rasta Hrvatska izašla iz recesije, a potpuno pogrešnim gospodarskim potezima aktualna ju je Vlada vratila ne samo u recesiju, nego već sada i u depresiju", poručio je Milošević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dragutin lesar, proračun, rebalans