Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle jer se ulagači nadaju smirivanju krize u Ukrajini

''Ako ne izbije oružani sukob, Ukrajina će postupno izlaziti iz fokusa“

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle jer se ulagači nadaju daljnjem smirivanju krize u Ukrajini, dok se na valutnim tržištima špekulira da bi Europska središnja banka mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu, ojačale između 0,1 i 0,5 posto.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu u devet tjedana. Premda su jučer na Wall Streetu cijene dionica stagnirale, na azijskim burzama jutros vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju daljnjem stišavanju ukrajinske krize.

„Ukrajinska kriza još nije gotova, pa će ulagači i dalje pratiti situaciju u toj zemlji. No, ako ne izbije oružani sukob, postupno će izlaziti iz fokusa“, kaže Arihiro Nagata, direktor u Sumitomo Mitsui Bank.

Ipak, ulagači nisu voljni znatnije riskirati uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u veljači otvoreno 150.000 novih radnih mjesta. Posljednji podaci iz američkog gospodarstva uglavnom su slabiji nego što se očekivalo, no ulagači na to ne reagiraju jer ih smatraju posljedicom loših vremenskih prilika, a ne slabljenja gospodarskih temelja.

A na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno jer se danas održava sjednica čelnika Europske središnje banke. Jučer je Međunarodni monetarni fond pozvao ECB da uvede dodatne mjere za poticanje gospodarstva eurozone. Središnja bi banka mogla početi kupovati državne obveznice, povećati iznos jeftinih kredita bankama ili smanjiti ključnu kamatnu stopu na novu rekordno nisku razinu, smatra MMF.

No, ECB oklijeva kupovati državne obveznice, kako to čine američka i japanska središnja banka, jer bi takav potez bio protiv pravila da se ne mogu izravno financirati vlade. Ipak, mogući su, kažu analitičari, drugi potezi za poticanje gospodarstva i suzbijanje deflacijskih prijetnji.

I dok se čekaju odluke ECB-a, eurom se trguje oprezno. Tečaj eura u odnosu na američku valutu stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,3730 dolara.

Cijena eura prema japanskoj valuti dosegnula je jutros 140,80 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 140,20 jena.

I dolar je ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 102,15 na 102,60 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ecb, ukrajina, nikkei, msci, azijske burze, tečaj eura