Hrvatska

ŽENE I MUŠKARCI : VIDEO U povodu Dana žena: Žene su diskriminirane na tržištu rada, ali i u politici

'Zakoni osiguravaju jednakoporavnost - problem je u primjeni i realnom životu.'

Piše: Ilijana Grgić

Na pozicijama koje nose moć uočena je podzastupljenost žena, a kod nas još uvijek prevladava kulturni obrazac koji ne prihvaća žene kao jednoakopravne sudionice u društvu, rekao je  predsjednik Ivo Josipović koji je organizirao okrugli stol u povodu Međunarodnog dana žena.

 

Posljednjih desetljeća napravljeni su veliki pomaci u ostvarivanju ravnopravnosti žena, ali one još uvijek nisu uz rame s muškarcima po zastupljenosti na najvišim pozicijama odlučivanja.

 

 

- Hrvatski sabor je sa zakonodavnim aktima uspio osigurati ravnopravan položaj žena i muškaraca u Hrvatskoj, ali problemi nastaju na provedbenoj razini. Hrvatsko društvo još uvijek je prožeto tradicionalizmom i sklono patrijarhatu i konzervativizmu, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je uvjeren da zbog problema nedovoljne zastupljenosti žena u poslovnom svijetu, trpi gospodarstvo cijelog kontinenta.

 

 

- Nedavno istraživanje pokazalo je da žene s istom kvalifikacijom zarađuju 15 posto manje od muškaraca , a prije 40 godina  to je bilo 20 posto, što znači da se nismo puno pomakli pa se na toj temi treba ozbiljno angažirati, rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić prisjećajući se kako je sredinom 70-tih godina s nekoliko prijateljica napravila žensku aktivističku grupu u Hrvatskoj.

 


Predstavnik Europske komisije Branko Baričević ustvrdio je kako je jednakost spolova temeljni princip ugovora na kojem se bazira EU.

 

- Usprkos svim proklamiranim zakonima, kaže Baričević, Europa se nalazi u 'rascjepu' u kojem ženska prosječna plaća zaostaje 16 posto za muškom plaćom. Europska komisija je, kako je rečeno, prije godinu dana predložila pravilo o 40-postotnom udjelu žena u upravama tvrtki do 2020. te takav prijedlog uputila na prihvaćanje u Europski parlament.

 

 

- Ni jednoj ženi uspjeh neće biti poklonjen , već se za njega moraš izboriti. Kvalitetan rezultat nije određen spolom i tu prvu lekciju djevojčice moraju naučiti još u obitelji, uvjerena je jedna od rijetkih žena koja je dospjela među tek devet posto žena na upravljačkim pozicijama Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle.

 

 

Jedina hrvatska premijerka i saborska zastupnica Jadranka Kosor poručila je kako žene nisu samo pridošlice i ukras u politici.

 

- Ključ je da žene budu tamo gdje je moć i novac, no ni u jednoj vladi ne možemo se pohvaliti da smo ostvarili ravnopravnu zastupljenost, upozorila je Kosor, te je pozvala medije da  kad su u pitanju političarke manje fokusiraju na 'haljine i broševe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pravažena, diskriminacija, prava žena, žene