IT

WI-FI : Europol upozorava: Pazite kod korištenja javnih Wi-Fi mreža zbog moguće krađe podataka

Razmjena tajnih podataka ne preporučuju se korisnicima spojenim na nesigurne mreže.

Piše: PolitikaPlus

Europski policijski ured Europol upozorio je ovaj tjedan javnost na opasnost korištenja javnih Wi-Fi mreža zbog moguće krađe podataka, prenosi BBC.

 

Razmjena osjetljivih i tajnih podataka, a posebice korištenje mobilnog bankarstva, ne preporučuju se korisnicima spojenim na nesigurne mreže, kažu iz Europola.

 

To bi trebalo činiti samo na bežičnim mrežama koje poznajemo, a nikako na javnim mjestima, preko raznih hotspotova u restoranima, kafićima i sl.

 

Upozorenje je potaknuto sve češćim slučajevima napada i krađa podataka izvršenih preko besplatnih Wi-Fi mreža na koje se spajaju brojni korisnici diljem Europske unije.

 

"Trebali bismo naučiti korisnike da ne bi smjeli slati osjetljive podatke kada se nalaze na otvorenoj nezaštićenoj Wi-Fi mreži", rekao je Troels Oerting, voditelj Europolova centra za cyber-kriminal.

 

"Sve što šaljete putem Wi-Fi mreže potencijalno je izloženo riziku i to nas mora jako zabrinjavati i kao korisnike i kao policiju."

 

Europol pomaže nekoliko zemalja u kojima su se dogodili takvi napadi, rekao je.

 

Najveća opasnost prijeti od hakerskih napada tipa "man-in-the-middle" u kojima napadač presreće sav promet između korisnikovog uređaja i pristupne točke te tako prikuplja sve podatke razmijenjene među njima.

 

Takav napad dogodio se prije nekoliko mjeseci i u Europskom parlamentu zbog čega je isključena njegova javna Wi-Fi mreža.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wi-fi, europol, it