Sport

OŠTRO: Željko Jovanović: Miješanje u poštivanje zakona od birokrata iz HNS-a, Fife i Uefe mora prestati

'Lažno optužuju Vladu.'

Piše: Ivan Klarić

Nakon što je Hrvatski nogometni savez obavijestio Fifu i Uefu o sadržaju rješenja Sportske inspekcije iz dviju HNS-u nadređenih institucija stigao je odgovor kojeg su potpisali glavni tajnici Fife Jerome Valcke i Uefe Gianni Infantino, a s kojim je javnost na današnjnjoj konferenciji za medije obavijestio izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

U pismu pod nazivom "Vladina intervencija u interne procese Hrvatskog nogometnog saveza" stoji:

 

JOVANOVIĆ: Naravno da ćemo odgovoriti FIFA-i i UEFA-i, a odgovor je vrlo kratak i glasi :"Neumjesna uplitanja Vlade u hrvatski nogomet " ne mogu prestati, jer ih nikada nije ni bilo! U Hrvatskoj svi sportski savezi, pa i HNS moraju odmah prestati lažno optuživati Vladu i početi ponašati se u skladu sa Zakonom o sportu i poštovati rješenja Sportske inspekcije! Zaključno, neumjesno prozivanje Hrvatske Vlade i miješanje u poštivanje hrvatskih zakona od birokrata iz HNS-a, FIFA-e i UEFA-e mora odmah prestati.

"Prvo i najvažnije, željeli bismo Vas podsjetiti da svi Fifini i Uefini savezi članovi moraju svoje poslove voditi neovisno i bez ikakvog utjecaja bilo koje treće strane a kako je jasno propisano u člancima 13. i 17. Statuta FIFA-e, kao i članku 7. Statuta UEFA-e.

Posebice, primijetili smo da bi rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo izravno utjecati, između ostalog, na ključna pitanja, kao što su Statut Hrvatskog nogometnog saveza, natjecanja i mandat izabranih službenih osoba.

U svezi s time, željeli bismo primiti neka pojašnjenja što se tiče točnog učinka koji bi čl. 46 st. 5 Zakona o sportu, a na kojem Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta temelji svoje radnje mogao imati na Statut Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Nadalje, u vašem se pismu navodi da bi Rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo imati značajne posljedice za sustav licenciranja klubova HNS-a. Po ovom pitanju, FIFA i UEFA moraju jasno naglasiti da u skladu s pravilnicima o licenciranju klubova FIFA-e i UEFA-e nadležnosti povezane s licenciranjem klubova pripadaju isključivo HNS-u i niti jednoj drugoj vanjskoj strani.

Na kraju, u pogledu novčanih kazni koje se izriču zakonskim zastupnicima HNS-a te ih time potencijalno sprječavaju od obavljanja njihovih zadaća, FIFA i UEFA zajedno smatraju da je od ključnog značaja da niti jedna radnja od strane vlade ne smije nikada utjecati ili ugroziti položaj propisno izabranih službenih osoba.

U ovim okolnostima, FIFA i UEFA žurno zahtijevaju da HNS započne postupke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske na način da prije spomenuta neumjesna uplitanja odmah prestanu. Molimo da primite znanju da će situacija u HNS-u biti na dnevnom redu predstojeće sjednice Fifine komisije saveza članova koja će se održati 17. ožujka 2014. radi razmatranja i moguće odluke", stoji u pismu kojeg su glavni operativci Fife i Uefe poslali predsjeniku HNS-a Davoru šukeru.

"Naslov ovog priopćenja jasno pokazuje na kakav se način tretira uvid sportske inspekcije u proces licenciranja. Uefa jasno daje do znanja kako neće tolerirati nikakvo upletanje sa strane jer je ona ustanovila proces licenciranja", rekao je izvrši predsjenik HNS-a Damir Vrbanović dodavši kako je ovo pismo HNS proslijedio i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Vrbanović je dodao kako ne očekuje nikakve veće štetne posljedice za HNS nakon Fifine sjednice sljedećeg tjedna, a da od ministartva oćekuje da svoju odluku o uskraćivanju licenci Lokomotivi, Hrvatskom dragovoljcu i Vinogradaru stavi izvan snage do okončanja upravnog postupka kojega je HNS pokrenuo pred Upravnim sudom.

"To je jedino moguće rješenje kako bi se predmet vratio u upravni postupak", zaključio je Vrbanović.

Na odgovor resornog ministra nije trebalo dugo čekati. Željko Jovanović je na svom Facebook profilu napisao sljedeće.

- Naravno da ćemo odgovoriti FIFA-i i UEFA-i, a odgovor je vrlo kratak i glasi :"Neumjesna uplitanja Vlade u hrvatski nogomet " ne mogu prestati, jer ih nikada nije ni bilo! U Hrvatskoj svi sportski savezi, pa i HNS moraju odmah prestati lažno optuživati Vladu i početi ponašati se u skladu sa Zakonom o sportu i poštovati rješenja Sportske inspekcije! Zaključno, neumjesno prozivanje Hrvatske Vlade i miješanje u poštivanje hrvatskih zakona od birokrata iz HNS-a, FIFA-e i UEFA-e mora odmah prestati, napisao je Jovanović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, uefa, fifa, hns, željko jovanović