Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih ekonomija ne ulijevaju povjerenje

Tečaj eura i dalje blizu najviše razine od listopada 2011. godine, koju je dosegnuo u petak.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros stabilne, nakon jučerašnjeg oštrog pada, a trguje se oprezno jer makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava ne ulijevaju povjerenje.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,4 posto.

Burzovni indeksi u Australiji i Šangaju blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Jučer je taj indeks potonuo 1,3 posto, nakon što su podaci o oštrom padu izvoza Kine izazvali strahovanja od usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ni iz ostalih najvećih svjetskih gospodarstava ne stižu vijesti koje bi potaknule ulagače, koji su suzdržani i zbog toga što i dalje traje napetost između zapadnih zemalja i Rusije u vezi Ukrajine.

Na današnjoj redovnoj sjednici čelnici Bank of Japan ostali su, pak, predani izuzetno labavoj monetarnoj politici, no zbog posljednjih loših pokazatelja i naznaka slabljenja potražnje u svijetu, opreznije su se osvrnuli na potencijale rasta izvoza trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

I na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno. Tečaj eura kreće se jutros oko 1,3860 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3880 dolara. To nije daleko od 1,3915 dolara, najviše razine od listopada 2011. godine, koju je dosegnuo u petak.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 143,10 jena.

Dolar je, pak, blago ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 103,05 na 103,25 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bank of japan, dolar, jen, tečaj eura, euro, nikkei, msci, forex, azijske burze, kina