Hrvatska

MIŠLJENJE STRUČNJAKA: Veljko Miljević: Ratko Maček je prošao izvanserijski dobro!

'No, on je u smislu odgovorne osobe HDZ-a imao vrlo malo izravnih kontakata s Fimi medijom. Tako da uvjetna kazna zatvora i nije čudna.'

Piše: Ivan Klarić

Bivši čelnik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je danas u aferi Fimi media osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od devet godina.

 

'Što se Mačeka tiče, opis njegove odgovornosti nije najsretnije sročen i možemo reći da je on prošao izvanserijski dobro. No, prema USKOK-u, on je u smislu odgovorne osobe HDZ-a imao vrlo malo izravnih kontakata s Fimi medijom. Tako da uvjetna kazna zatvora i nije čudna.'

Sanader je, kao i ostali optuženi proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna za koje je zagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kažnjen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s 5 milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Fimi Media se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Iako je za analitičare i odvjetnike ovakva presuda bila očekivana, mnoge je iznenadila uvjetna kazna zatvora Ratku Mačeku. To je u razgovoru za PolitikaPlus kazao i politički analitičar Žarko Puhovski.

Poznati odvjetnik Veljko Miljević kaže da je očito da je presuda slijedila prijedlog USKOK-a.

- Činjenica je da USKOK u završnoj riječi zatržio gotovo iste stvari koje smo mogli čuti u presudi. Iako, s druge strane, nisu išli na kaznu zatvora veću od deset godina za prvooptuženog Ivu Sanadera, govori nam Miljević i dodaje.

- Što se Mačeka tiče, opis njegove odgovornosti nije najsretnije sročen i možemo reći da je on prošao izvanserijski dobro. No, prema USKOK-u, on je u smislu odgovorne osobe HDZ-a imao vrlo malo izravnih kontakata s Fimi medijom. Tako da uvjetna kazna zatvora i nije čudna, na kraju će Miljević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELJKO MILJEVIĆ, RATKO MAČEK, FIMI MEDIA, IVO SANADER