Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze pale nakon neuvjerljivih podataka iz Kine i SAD-a

Ponešto je umirujuće djelovala vijest da je kineska središnja banka spremna olabaviti monetarnu politiku

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno pale jer ulagače zabrinjavaju neuvjerljivi podaci iz kineskog i američkog gospodarstva, pa je splasnula njihova sklonost rizičnijim investicijama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 2,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,6 posto.

Ponešto je umirujuće djelovala vijest da je kineska središnja banka spremna olabaviti monetarnu politiku, ako se nastavi niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1,1 posto.

Premda umjeren, jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu loše je utjecao na azijska tržišta. Neuvjerljivi makroekonomski podaci iz SAD-a, a posebice Kine ne daju razloga ulagačima za optimizam.

Ponešto je umirujuće djelovala vijest da je kineska središnja banka spremna olabaviti monetarnu politiku, ako se nastavi niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Mediji pišu da su monetarne vlasti spremne smanjiti stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka kako bi potaknule kreditiranje, ako rast gospodarstva sklizne ispod 7,5 posto na godišnjoj razini.

Ulagači nisu više sigurni ni u to da su slabi podaci iz američkog gospodarstva samo posljedica loših vremenskih prilika. Moguće je, ipak, da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, što dovodi u pitanje opravdanost rekordnih razina cijena dionica na Wall Streetu.

Usporavanje rasta najvećih globalnih gospodarstava izaziva strahovanja od slabljenja potražnje za sirovinama, pa su posljednjih dana njihove cijene pod pritiskom, što loše utječe na dionice u rudarskom sektoru.

U prilog tržištima ne ide ni nastavak napetosti između zapadnih zemalja i Rusije u vezi Ukrajine.

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez, pa na vrijednosti dobiva japanski jen, koji se smatra sigurnim utočištem kapitala u nesigurna vremena.

Tečaj dolara skliznuo je jutros na 102,95 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,25 jena.

I europska je valuta oslabila u odnosu na japansku, pa je njezina cijena skliznula s jučerašnjih 143,10 na 142,60 jena.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na jučerašnjim razinama, oko 1,3860 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EURO, TEČAJ EURA, NIKKEI, MSCI, FOREX, AZIJSKE BURZE, DOLAR, JEN