Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka, euro iznad 1,39 dolara

''Današnji uspon cijena zahvaljuje se korekciji nakon jučerašnjeg oštrog pada.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno uoči objave novih podataka koji će pokazati u kakvoj je formi kinesko gospodarstvo.

„Današnji uspon cijena zahvaljuje se korekciji nakon jučerašnjeg oštrog pada. No, ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva, pa nestrpljivo čekaju nove podatke koji bi to potvrdili ili opovrgnuli“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,2 i 1 posto.

U Singapuru su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,9 posto.

Rast cijena dionica u Japanu zahvaljuje se solidnim podacima iz tamošnjeg gospodarstva, no usponom od 0,5 posto Nikkei je nadoknadio samo dio jučerašnjeg 2,6-postotnog gubitka.

„Današnji uspon cijena zahvaljuje se korekciji nakon jučerašnjeg oštrog pada. No, ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva, pa nestrpljivo čekaju nove podatke koji bi to potvrdili ili opovrgnuli“, kaže Chang Hee-jong, analitičar u tvrtki Hana Daetoo.

Nakon niza slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuju izvješća o prometu u trgovini na malo i industrijskoj proizvodnji u Kini.

Ulagači su oprezni i zbog napetosti između zapadnih zemalja i Rusije u vezi Ukrajine.

Zbog toga su rizičnije investicije pod pritiskom, dok raste vrijednost onih koje se smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je zlato. Stoga je jutros cijena te plemenite kovine dosegnula 1.374 dolara po unci, najvišu razinu u šest mjeseci.

Zbog toga su i na valutnim tržištima ojačale valute koje se smatraju sigurnim utočištima, kao što su švicarski franak i japanski jen.

Jača i euro, što se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz gospodarstva eurozone, zbog čega se smanjuje mogućnost labavljenja monetarne politike Europske središnje banke.

Zahvaljujući tome, jutros je tečaj eura dosegnuo 1,3948 dolara, novu najvišu razinu u dvije i pol godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 142,60 na 143,10 jena.

Dolar je, pak, oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo na 102,65 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,95 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, MSCI, NIKKEI, FOREX, AZIJSKE BURZE, EURO, DOALR