A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/GONG-101.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Udarac u GONG-ovo zvono cenzure posmrtna je zvonjava demokraciji | Politika+
Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Udarac u GONG-ovo zvono cenzure posmrtna je zvonjava demokraciji

Sve što zadnjih mjeseci govori i radi Dragan Zelić jasno govori da je ta organizacija politički opredjeljena.

Piše: Ante Gugo

Kad je Željka Markić u trenutku slavlja zbog uspjeha referenduma o braku dala sebi za pravo određivati koji mediji mogu, a koji ne doći u sjedište inicijative „U ime obitelji“, javnost je s pravom reagirala. Festival demokracije proslavljen je nedemokratskom cenzurom. Organizatori referenduma su bili opredjeljeni, oni su bili zainteresirana strana i njihov potez se može shvatiti, iako ga se nije moglo opravdati. Ali što reći kad se jednako tako ponaša onaj tko se u cijeloj priči proklamira kao neutralan, tko tvrdi da sve samo promatra s distance pazeći hoće li sve biti u skladu s dobrim demokratskim običajima, a u stvari se otvoreno opredjeljuje za jednu stranu i što je još gore, za jednu političku opciju.

Što reći kad izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić odbije dati informacije portalu narod.hr uz obrazloženje da, kako piše taj portal, GONG prema portalu ima stav zato što je portal u vlasništvu Inicijative i „jer se ne slaže s našom politikom i vrijednostima koje mi promičemo“. Pazi sad, GONG, građanska i nevladina udruga koja se brine o razvoju demokracije kaže da nešto promiče, da se za nešto zalaže! Ovakvom svojom izjavom Dragan Zelić je u stvari otvorio vrlo zanimljivo pitanje. Mogu li pod isti kišobran demokracije neutralnost i angažiranost?


Da odmah razjasnim, nemam ništa protiv toga da neka nevladina udruga bude angažirana. To je sasvim normalno. Nije, međutim, normalno da GONG ostvaruje pravo nutralnog promatrača na izborima, a onda kažu da su angažirani, odnosno da se oni ne slažu s određenim društvenim i političkim angažmanom. Ovo što je Zelić izjavio nije bila ocjena koliko je za demokraciju dobro to što radi inicijativa „U ime obitelji“, nego je to bilo baš pravo sukobljavanje dvije svjetonazorski, a to onda znači i politički suprostavljene opcije.

GONG-ova nadležnost je trebala prestati tamo gdje su granice okvira tehničke provedbe referenduma, odnosno izbora. Nažalost, zov političke angažiranosti bio je jači od razuma

Zelić je, navodno, izjavio da je nesuradnja s portalom u vlasništvu Inicijative stvar integriteta, jer se GONG bori za suštinski drukčije društvene ciljeve. Ne bi tu bilo ništa sporno kad ne bi bilo činjenice da je svoje ciljeve Inicijativa potvrdila na uspješnom referendumu. Zelić, dakle, kaže, da se on bori za ciljeve koji su suprotni volji većine građana. Ma ni to nije toliko važno, koliko tužna činjenica da je riječ o udruzi koja godinama šalje svoje promatrače na izborna mjesta gdje ti promatrači kao navodno neutralne osobe rade ankete čiji se rezultati onda ipak pojavljuju u javnosti dok još izbori traju, a sve pod krinkom nevladine i neutralne djelatnosti. A koliko je ta djelatnost politički neutralna i neopredjeljena, možda najbolje govori i još jedna Zelićeva izjava.

U razgovoru s Draganom Zelićem koji je 29. studenog 2013. objavio portal lupiga.com izvršni direktor GONG-a govori o nabrijavanju snaga koje nastoje ugroziti prava drugih, posebno manjina i onda tvrdi da su takve snage posebno vidljive kad HDZ nije na vlasti. Umotavajući svoju političku opredijeljenost i očitu aktivnost, on se pod krinkom brige za prava manjina obračunava sa svjetonazorom kojega ne prihvaća. Kao osoba, kao Dragan Zelić, on na to ima pravo. Kao izvršni direktor GONG-a on bi trebao komentirati samo tehničke stvari vezane uz održavanje referenduma.

Je li referendumsko pitanje opravdano ili ne odlučila su politička tijela u čijoj je to nadležnosti. Je li referendum potreban ili ne rekli su sami građani brojem potpisa koji je bilo potrebno prikupiti da bi on uopće bio raspisan, a kasnije to potvrdili i brojem u kojem su izašli i konačnim rezultatom. GONG-ova nadležnost je trebala prestati tamo gdje su granice okvira tehničke provedbe referenduma, odnosno izbora. Nažalost, zov političke angažiranosti bio je jači od razuma.

Sjetimo se lakoće kojom su se domaći mediji solidarizirali s onima kojima su organizatori referenduma o braku zabranili dolazak u njihovo sjedište. Danas, kad se GONG i Zelić ponašaju u dlaku isto, a s obzirom na značenje GONG-a u društvu možda čak i gore, mediji o tome šute

Ako bi se sve te nes(p)retne izjave prvog čovjeka te navodno nevladine udruge mogle i provući kroz komentiranje aktualnih zbivanja, jer teško je u političkoj areni glumiti redovnika zatvorenog u neki pustinjski samostan, kako objasniti cenzuriranje medija?

 

Zar takvo ponašanje priliči izvršnom direktoru nevladine građanske udruge koja kao glavni cilj svoje djelatnosti ima promicanje demokracije. Je li cenzura u opisu projekata koje GONG podnosi kad traži i dobija novac od države i raznih drugih institucija i fondova? S priličnom sigurnošću mogu reći da nije. Nažalost, nije u našoj domaćoj demokratskoj priči samo GONG s upitnom dosljednošću.

Sjetimo se lakoće kojom su se domaći mediji solidarizirali s onima kojima su organizatori referenduma o braku zabranili dolazak u njihovo sjedište. Danas, kad se GONG i Zelić ponašaju u dlaku isto, a s obzirom na značenje GONG-a u društvu možda čak i gore, mediji o tome šute. Nitko ne progovara. Dosljednost očito nije baš neka vrlina u naše medijskom prostoru. Nadam se da tako nije i s poštivanjem zakona.

GONG-u više nije mjesto među neutralnim promatračima izbora. Njihov jedini logičan put je registriranje političke stranke ili jednostavno ulazak u neku od stranaka vladajuće koalicije. Zvono cenzure u koje je udario Zelić u stvari je bilo posmrtno zvono GONG-ove političke neutralnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum, željka markić, narod.hr, ante gugo, dragan zelić, gong