Turizam

KRITIKA: Saborska oporba: Bolje da se ministar bavi turizmom nego smjenama!

'Sramotno je to za neke osobe u Ministarstvu turizma, a nije na korist ni samome turizmu.'

Piše: PolitikaPlus

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin nazvao je nedavnu smjenu direktorice Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić sramotnom, a HDZ-ov Ivan Šuker poručio je kako se ministar turizma bavi smejnama umjesto da saziva sastanke oko pripreme sezone.

“Sramotno je to za neke osobe u Ministarstvu turizma, a nije na korist ni samome turizmu", rekao je Kajin nakon stanke koju je zbog smjena u HTZ-u zatražio u Hrvatskom saboru.

Porast noćenja i dolazaka u Hrvatskoj 2013. bio je 5,1 posto, a u Istri broj noćenja rastao je po stopi od 0,3 posto, podsjetio je Kajin dodavši kako "ovi s 0,3 posto smjenjuju direktoricu koja je ostvarila rast od 5,1 posto, umjesto da bude obrnuto".

"Greška Vlade je što je sav novac u Ministarstvu turizma isključivo rezervirala za jednu stranku", kaže Kajin.

Neki konzultanti, tvrdi Kajin, predlažu da današnje turističke zajednice kroz proces racionalizacije prerastu u tzv. destinacijske menadžment organizacije što podrazumijeva njihovo "primjereno kadrovsko ekipiranje", a to će raditi ti konzultanti.

“Tko nije isplativ ugasio bi se, što znači da bi trećinu sadašnjih turističkih zajednica trebalo pretvoriti u info-centre pri čemu bi turistička unutrašnja Hrvatska bila bačena nekoliko desetljeća unatrag, a stotine bi ljudi dobilo otkaz" ističe.

Novim ustrojem predviđeno je da svaka regionalna turistička organizacija ima svoj odjel za strateško planiranje kojem je u opisu posla izrada strategija i master planova. "A zna se onda tko će sve to i odrađivati", kaže Kajin.

Hrvatska ima i vlastite agencije, primjerice Institut za turizam, pa onda zašto Institut za turizam ne bi radio sve te master planove, pita se.

HDZ-ov Ivan Šuker čudio se smjeni direktorice kada je, kaže, na sjednici Vijeća turističke zajednice bilo njezino izvješće koje je kaže, "čisto ok" te napravljeno sukladno planu i programu.

Neprihvatljivo mu je takve poteze vući na početku predsezone. "Za tri tjedna je Uskrs, što nam je indikator o tome kakva će biti sezona, a mi smjenjujemo direktoricu HTZ-a", čudio se Šuker.

Ako je razlog smjene njezin nerad smjenit ju je trebalo još u studenom prošle godine, a ne sada, smatra Šuker. "Ministar turizma umjesto da saziva sastanke oko pripreme sezone smjenjuje direktoricu", poručuje taj HDZ-ovac.

Šuker posebno zamjera što se Matešić smjenjuje dok je trudna. "Poruka je to Hrvaticama - vidite što će vam se dogoditi ako budete trudne", rekao je Šuker.

Predsjednik sabora Josip Leko je, nakon jutrošnjih stanki, zatraženih zbog podataka o pothranjenosti školske djece te stanja u HTZ-u, rekao kako bi tema "Korištenje stanke za saborske klubove" trebala biti na dnevnom redu proširenog Predsjedništva Hrvatskog sabora. "Postoje nepreciznosti u Poslovniku i ako ovako neorganizirano otvaramo teme to nije parlamentarizam", zaključio je Leko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kritika, turizam, sabor