A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hns-stranka-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HNS: Ne miniramo donošenje Zakona o nekretninama, samo želimo red | Politika+
Hrvatska

RIJEKA: HNS: Ne miniramo donošenje Zakona o nekretninama, samo želimo red

'Nužno je urediti zemljišne knjige, utvrditi koliko je legaliziranih građevina, urediti vlasnička odnose pri nasljeđivanjima, ali i izraditi modele procjene vrijednosti nekretnina.'

Piše: PolitikaPlus

HNS nije protiv niti jednog zakona koji je na dobrobit građana, ali svaki takav zakon mora biti temeljito pripremljen i provediv, što nije slučaj s najavama uvođenja zakona o porezima na nekretnine, poručeno je s današnje konferencije za novinstvo riječkog ogranka HNS-a.

Predsjednik podružnice Juraj Bukša istaknuo je da se HNS protivi uvođenju bilo kojeg dodatnog poreza u okviru sadašnjih gospodarskih okolnosti. Kazao je da su konferenciju za novinstvo sazvali kako bi reagirali na tvrdnje riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela tijekom razgovora za jednu lokalnu televiziju u kojima je ocijenio da HNS "minira" zakon o nekretninama.

Bukša je naveo da su za donošenje tog zakona nužne brojne predradnje i da se one upravo obavljaju u ministarstvima koje vode HNS-ovi kadrovi.

Među ostalim, nužno je urediti zemljišne knjige, utvrditi koliko je legaliziranih građevina, urediti vlasnička odnose pri nasljeđivanjima, ali i izraditi modele procjene vrijednosti nekretnina i tek nakon toga se može razgovarati o uvođenju novog zakona i poreza, kazao je.

Potpredsjednik riječkoga HNS-a Andrej Poropat je naglasio da građani u Hrvatskoj uglavnom nisu štedili u novcu ili zlatu, nego su ulagali u vlastite nekretnine pa bi porez na nekretnine značio porez na životnu ušteđevinu.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić (HNS) ustvrdio je da HNS ima pravo na svoj stav u ovom slučaju te da je pogrešno shvaćati taj stav kao podmetanje ili "miniranje". Ustvrdio je da se moraju poštivati sve hrvatske specifičnosti pri donošenju tog zakona te se ni u kom slučaju ne može oporezovati prva nekretnina, odnosno ona u kojoj građani žive.

HNS je danas izrazio protivljenje i uvođenju oporezivanja drugih dohodaka poput autorskih honorara znanstvenika, umjetnika, prevoditelja ili novinara po stopi od 40 posto.

Tu je riječ o potpuno nepotrebnom udaru na privatni sektor i to onaj dio s vrlo razvijenim smislom za poduzetništvo i kreativnost koje bi trebalo poticati, a ne dodatno oporezivati, navela je potpredsjednica riječkoga HNS-a Snježana Čop.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rijeka, porez na nekretnine, hns