Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Najava da će američki Fed ukinuti poticaje uznemirila i ulagače na europskim burzama

''Možemo raspravljati o tome je li Yellen doslovce mislila na šest mjeseci ili bi rok za povećanje kamata mogao biti i dulji.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Možemo raspravljati o tome je li Yellen doslovce mislila na šest mjeseci ili bi rok za povećanje kamata mogao biti i dulji. No, činjenica je da je ta njezina izjava izazvala pad cijena dionica na Wall Streetu i ostalim svjetskim burzama“

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, prateći silaznu putanju američkih i azijskih burzovnih indeksa, nakon što je jučer Fed poručio da bi ključne kamate mogao povećati prije nego što su ulagači očekivali.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.298 bodova, nakon što je jučer oslabio 0,1 posto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,4 i 0,5 posto.


Ulagače je uznemirila jučerašnja izjava predsjednice Feda Janet Yellen da bi američka središnja banka mogla sasvim ukinuti programe kupnje obveznica ove jeseni, a potom nakon šest mjeseci, u proljeće iduće godine, povećati ključne kamatne stope.

„Možemo raspravljati o tome je li Yellen doslovce mislila na šest mjeseci ili bi rok za povećanje kamata mogao biti i dulji. No, činjenica je da je ta njezina izjava izazvala pad cijena dionica na Wall Streetu i ostalim svjetskim burzama“, kaže Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Izjava predsjednice Feda uznemirila je ulagače jer su se nadali da bi ciklus povećanja kamata mogao početi tek u drugoj polovici iduće godine.

Fedove ključne kamate kreću se na rekordno niskim razinama još od 2008. godine, što je, uz programe kupnje obveznica, godinama podržavalo rast cijena dionica. Ulagači se plaše da bi taj trend mogao biti prekinut ako Fed nastavi smanjivati tiskanje svježeg novca i ako poveća cijenu novca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,7 posto, na 14.224 boda, najnižu razinu u šest tjedana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dax, ftse, europske burze, janet yellen, fed, cac