IT

CENZURA: Erdoganova odmazda: Ostvario prijetnju i blokirao tviter!

''Erdogan, zahvaćen istragama o korupciji, odabrao je ponovno zabranu''

Piše: PolitikaPlus

Turska vlada donijela je u četvrtak navečer odluku o blokadi pristupa tviteru u Turskoj čime je izazvala brojne kritike protiv cenzure u turskim medijima i osudu iz Europske unije, tjedan dana prije lokalnih izbora 30. ožujka, prenose agencije.

Povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele rekao je da je "jako zabrinut" zbog blokiranja tvitera, ustvrdivši da su "sloboda komuniciranja i sloboda izbora sredstva za komuniciranje temeljne vrijednosti EU-a". Istodobno je turska oporba najavila da će se obratiti pravosuđu i podnijeti tužbu zbog blokiranja tvitera, prenosi Reuters.

''Erdogan, zahvaćen istragama o korupciji, odabrao je ponovno zabranu''

"Veliki udarac slobodi: twitter je zatvoren", piše na naslovnici Zamana, najprodavanijeg dnevnika u zemlji, bliskog bratstvu imama Fethullaha Gulena koji je u otvorenom ratu s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Drugi oporbeni dnevnik Cumhuriyet osudio je "cenzuru" koja je Tursku svrstala "u rang zemalja poput Sjeverne Koreje", prenosi AFP.

Vlasti za telekomunikacije objavile su u četvrtak navečer da su blokirale pristup tviteru po naredbi pravosuđa, nakon prijetnje Erdogana da će zabraniti društvenu mrežu u znak odmazde zbog objavljivanja snimki telefonskog prisluškivanja koje ga povezuju sa skandalom oko korupcije.

"Erdogan, zahvaćen istragama o korupciji, odabrao je ponovno zabranu", piše Cumhuriyet.

Usprkos mjerama koje je naredila vlast, brojni korisnici interneta brzo su uspjeli zaobići zabranu putem drugih proxy servera i mreža VPN.

"Erdoganova zabrana ukinuta je za manje od jednog dana",
na tviteru je komentirao je Murat Yetkin, izdavač Hurriyet Daily Newsa, dnevnika na engleskom .

Bulent Airnc, zamjenik turskog premijera, objavio je tvit (tweet) u četvrtak ujutro o svom dnevnom programu.

Okupljanja su najavljena za petak u Ankari, Istanbulu i Izmiru radi osude odluke vlade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

recep tayyip erdogan, twetter, slobode medija, internet, turska, cenzura