Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze umjereno porasle nakon jučerašnjeg šoka iz Feda

Donekle splasnule bojazni od preranog povećanja kamata u SAD-u.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su se burzama cijene dionica jutros oporavile nakon jučerašnjeg pada, jer su splasnule bojazni od preranog povećanja kamata američkog Feda, dok je vrijednost dolara dosegnula najvišu razinu u tri tjedna.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Šangaju bili su u 7,30 sati u plusu između 0,5 i 1,6 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,5 posto, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u mjesec dana.


Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su splasnule bojazni od preranog povećanja kamata u SAD-u.

U srijedu je ulagače uznemirila predsjednica Feda Janet Yellen, kazavši da bi središnja banka, nakon što sasvim ukine programe kupnje obveznica ujesen, u roku od šest mjeseci mogla povećati ključne kamatne stope. Proizlazi da bi kamate mogle biti povećane već u prvoj polovici iduće godine, a ne u drugoj, kako su se ulagači nadali.

Međutim, povećanje kamata uslijedilo bi tek ako se gospodarska situacija u SAD-u nastavi stabilno poboljšavati, pa su špekulacije o preranom povećanju cijene novca ponešto splasnule.

Sada se nestrpljivo očekuju pojašnjenja dužnosnika Feda, a danas poslijepodne čak bi njih četvorica trebala dati izjave.

U međuvremenu, dolar jača na krilima špekulacija da bi kamate u SAD-u mogle biti povećane prije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 80,16 bodova, primaknuvši se najvišoj razini od kraja veljače.

Pritom je prema japanskoj valuti tečaj dolara porastao s jučerašnjih 102,25 na 102,35 jena.

Cijena eura skliznula je, pak, na 1,3780 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,3840 dolara.

Euro je oslabio i prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 141,55 na 141,10 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euro, forex, janet yellen, fed, nikkei, msci, azijske burze, tečaj eura, dolar