A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/jaksa-barbic-mladen-bajic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jakša Barbić: Pravna nesigurnost u Hrvatskoj dovodi u pitanje osobne slobode zajamčene Ustavom! | Politika+
Hrvatska

''PRAVNI CIRKUS'': Jakša Barbić: Pravna nesigurnost u Hrvatskoj dovodi u pitanje osobne slobode zajamčene Ustavom!

Poseban problem su krivi prijevodi europske pravne stečevine!

Piše: PolitikaPlus


„U šest godina angažirani su prevoditelji odasvud i počeo je cirkus. Tako se u zakonima spominju materijalne činjenice, a material na engleskom znači važan, ili klasificirani podaci, a classified znači tajan. Prevodilo se doslovno, a unutar jednog zakona imamo dva različita termina za isti pojam. Također, imamo propise s ogromnim naslovima, a najduži ima čak 78 riječi“

Kako bi se osigurala što veća pravna sigurnost, svako područje treba terminološki srediti i odrediti koji je propis glavni u nekom području, a ne raditi izuzetke, inače će se nered samo povećavati. Struka mora biti uključena u izradu nekog zakona od početka do kraja, a politika treba samo davati smjernice, kazao je u četvrtak potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Jakša Barbić na predavanju o pravnoj sigurnosti u Hrvatskoj održanom u Knjižnici HAZU.

On je istaknuo da je pravna sigurnost temeljna pretpostavka sređenog života i djelovanja u svakoj sredini jer ona svakome jamči primjereno ostvarenje i zaštita prava i osobnih sloboda. Upozorio je da stanje u Hrvatskoj u tom pogledu nije zadovoljavajuće i da se time čak dovodi u pitanje potrebna razina zaštite prava i osobnih sloboda koje su zajamčene Ustavom.


Jedan od razloga pravne nesigurnosti je i opsežna prilagodba pravnog sustava europskoj pravnoj stečevini koja je dovela do nepreglednosti, nerazumljivosti propisa i nesnalaženja u njihovoj primjeni.

„Čak 80 posto pravnog sustava svake članice EU-a je zahvaćeno europskom pravnom stečevinom i nijedna struka nije doživjela takve promjene kao pravna struka jer joj je instrumentarij u cijelosti promijenjen“, kazao je akademik Barbić. Među problemima je spomenuo neusklađenost prijevoda europske pravne stečevine koja sadrži čak 150.000 stranica.

„U šest godina angažirani su prevoditelji odasvud i počeo je cirkus. Tako se u zakonima spominju materijalne činjenice, a material na engleskom znači važan, ili klasificirani podaci, a classified znači tajan. Prevodilo se doslovno, a unutar jednog zakona imamo dva različita termina za isti pojam. Također, imamo propise s ogromnim naslovima, a najduži ima čak 78 riječi“, poručio je akademik Barbić.

Kao problem je spomenuo i način na koji se izrađuju zakoni, gdje je struka uključena u prvi dio postupka, a zatim se on prepušta politici.

"Protuustavna su i vjerodostojna tumačenja zakona. Neka Sabor promijeni zakon, a ne da daje vjerodostojno tumačenje kojim retroaktivno mijenja zakon"

„Ekspert koji je bio na početku treba biti do kraja procedure“, dodao je Barbić upozorivši i na opasnost donošenja protuustavnih propisa.

„U Hrvatskoj nema zakona koji nema bar jednu protuustavnost. Protuustavno je kad podzakonski akt dopunjuje ili mijenja nešto što je u zakonu ili kad je jedan pravni institut uređen s više zakona, opasno je kad jedan zakon mijenja odredbe drugog zakona, a opasne su i česte izmjene zakona. Primjerice, Zakon o pravima državnih dužnosnika mijenjan je 23 puta. Protuustavna su i vjerodostojna tumačenja zakona. Neka Sabor promijeni zakon, a ne da daje vjerodostojno tumačenje kojim retroaktivno mijenja zakon“, istaknuo je akademik Barbić. Upozorio je i na nepoštivanje stečenih prava koja su temelj pravne sigurnosti, a naglasio je i važnost permanentne edukacije za sve u pravnoj struci.

„Imamo oko tisuću zakona i na tisuće podzakonskih akata, a morate voditi računa i o supremaciji europskog prava. Zamislite snalaženje u tome. I specijalisti za više područja se teško snalaze, a laici nikako, oni moraju angažirati pravnog stručnjaka“, rekao je akademik Barbić.


Uvodnu riječ na predavanju održao je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je poručio da Akademija ne želi samo kritizirati, nego i dati smjernice kako treba raditi i pomoći da se iskristaliziraju stavovi utemeljni na etičkim, stručnim i znanstvenim postavkama.

„Pravna nesigurnost je društveni fenomen koji se svih nas tiče. Čini se kao da smo se cijeli život privikavali na pravnu nesigurnost i da je ona odredila naš način postupanja“, rekao je akademik Kusić, upozorivši da je pravna nesigurnost kočnica za razvoj gospodarstva. Uz članove Akademije i nekoliko ustavnih sudaca i drugih pravnih stručnjaka, na predavanju je bio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen bajić, zvonko kusić, hazu, jakša barbić