Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze: Zabrinutost zbog usporenog rasta Kine potrajat će još neko vrijeme

Usporavanje rasta Kine, najvećeg svjetskog potrošača metala, izazvalo je bojazan od pada potražnje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros osjetno porasle, no entuzijazam ulagača ponešto je splasnuo nakon slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja iz Kine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeksu u 7,30 sati bio u plusu 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu bili na dobitku između 0,2 i 1,5 posto.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 posto.

„Zabrinutost u vezi rasta Kine potrajat će još neko vrijeme dok se gospodarski podaci ne očiste od utjecaja zimskih mjeseci i kineske nove godine“

Taj je indeks rano jutros bio u plusu i 0,5 posto, no dobici su splasnuli nakon slabijih nego što se očekivalo gospodarskih podataka iz Kine.

Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti pao je u ožujku sa 48,5 na 48,1 bod, najnižu razinu u osam mjeseci, što je još jedan pokazatelj da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava.

„Zabrinutost u vezi rasta Kine potrajat će još neko vrijeme dok se gospodarski podaci ne očiste od utjecaja zimskih mjeseci i kineske nove godine“, kaže Eva Lucas, analitičarka u tvrtki IG.

Usporavanje rasta Kine, najvećeg svjetskog potrošača metala, izazvalo je bojazan od pada potražnje za njima, pa je jutros cijena bakra skliznula 0,8 posto.

Zbog toga su se, pak, pod pritiskom našle dionice rudarskih kompanija, kao i valute zemalja koje su veliki izvoznici sirovina, poput Australije.

Američki je dolar, pak, ojačao prema japanskom jenu jer se ulagači nadaju da će, sukladno prošlotjednoj izjavi predsjednice Feda Janet Yellen, ključne kamatne stope biti povećane prije nego što se mislilo.

Tečaj dolara dosegnuo je jutros 102,45 jena, dok je u petak iznosio 102,25 jena.

No, euro se prema dolaru ponešto oporavio od prošlotjednog pada, kada mu je cijena zaronila na 1,3749 dolara, najnižu razinu u dva tjedna. Jutros se kreće oko 1,38 dolara.

Euro je ojačao i prema 'japancu', pa mu je tečaj porastao sa 141 jena, koliko je iznosio u petak, na 141,45 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, EURO, FOREX, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE, DOLAR