IVAN HRSTIĆ

DOKAZNI MATERIJAL: Željko Jovanović udžbenike ne šalje samo Tomislavu Nikoliću: Paket poslao i Karamarku!

Htio mu dokazati da je primjereno obrađena tematika Domovinskog rata!

Piše: Ivan Hrstić

Jedan od zapaženih i kritiziranijih (u žestokoj konkurenciji) poteza ministra obrazovanja Željka Jovanovića svakako je bila odluka da srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću pošalje na uvid hrvatske osnovnoškolske i srednjoškolske udžbenike povijesti, "pa neka ih pročita i uvjeri se da nije točno to što govori". Podsjetimo, Nikolić je izjavio da se u hrvatskim udžbenicima "Srbe kvalificira kao okupatore i četnike", a Jovanović se spremno potrudio dokazivati da to nije istina. Nismo doduše nikada saznali jesu li udžbenici stigli do Nikolića i je li ih itko u njegovom uredu pročitao.

No, Jovanović se ponovno odvažio na sličan potez pa udžbenike šalje jednom drugom Tomislavu - šefu suparničkog HDZ-a, Tomislavu Karamarku, koji je ionako česta meta njegovih strelica. Karamarko sasvim sigurno neće biti sretan što ga je Jovanović na ovaj način strpao u isti koš s njegovim srbijanskim imenjakom, četničkim vojvodom, no to je u ovom slučaju manje važno.


Za razliku od pisma Nikoliću, koje je ostalo diplomatski tajno, Jovanović je na svojem fejsbuku uz kratki status ''Paketi za Tomislava Karamarka poslani", objavio i opširno pismo namijenjeno čelniku HDZ-a, u kojemu objašnjava zašto se odlučio na ovakav potez.

"Poštovani,
budući da ste u subotu, 22. ožujka, na obnoviteljskom skupu Akademske zajednice HDZ-a „Ante Starčević“ ustvrdili, među ostalim, da naši udžbenici povijesti marginaliziraju Domovinski rat, dostavljam Vam sve važeće udžbenike povijesti za osnovnu i srednju školu, kao i one koji će se u nastavi povijesti koristiti od iduće školske godine, a u kojima se sukladno nastavnom Planu i programu nastave povijesti nalaze i cjeline koje obrađuju događaje iz Domovinskoga rata. Nove udžbenike učenici i roditelji imat će priliku vidjeti tek u rujnu 2014. godine, no s obzirom na Vaš interes za povijest smatrao sam primjerenim omogućiti Vam da budete jedna od prvih osoba koja će prelistati nove udžbenike.
"Suprotno Vašim tvrdnjama, Domovinskome ratu u udžbenicima povijesti posvećena je posebna pozornost, što se vidi i u količini sadržaja koji je nastavnicima na raspolaganju. Planom i programom za povijest predviđeno je da se Domovinski rat radi najviše četiri nastavna sata. S obzirom na važnost teme, svi izdavači pripremili su u svojim udžbenicima i više od 20-ak stranica posvećenih toj temi. To je inače daleko više od prosjeka broja stranica po nastavnome satu."

Začuđujuće je, a nadasve ironično, da ste javno izrekli kako se u udžbenicima povijesti marginalizira Domovinski rat upravo na skupu koji je, nadam se, trebao poslati poruku o tome koliko su za hrvatsko društvo važna činjenično utemeljena znanstvena istraživanja i uloga znanstvenika. Naime, već površnim uvidom u udžbenike koje Vam šaljem svakome je jasno, pa i neznanstveniku, koliko je Vaša teza netočna i zlonamjerna. Prema tome, najblaže što Vam mogu poručiti jest da je neozbiljno od čelnika najveće opozicijske stranke, a uz to još i po struci profesora povijesti, davati tvrdnje koje se ni na koji način ne mogu potkrijepiti činjenicama.

S obzirom na to da sam ja, za razliku od Vas, upoznat s načelima znanosti i znanstveno-istraživačkog rada, a jedno od temelja znanosti jest provjerljivost, smatrao sam u najmanju ruku korektnim pružiti Vam mogućnost da sami, uvidom u sadržaj udžbenika, utvrdite da ono što ste javno izrekli nema veze s činjenicama. Kako bih Vam dodatno olakšao istraživanje, pripremio sam Vam i kratki pregled prikaza Domovinskoga rata u udžbenicima povijesti za 8. razred, koji Vam u nastavku šaljem.

Naime, suprotno Vašim tvrdnjama, Domovinskome ratu u udžbenicima povijesti posvećena je posebna pozornost, što se vidi i u količini sadržaja koji je nastavnicima na raspolaganju. Planom i programom za povijest predviđeno je da se Domovinski rat radi najviše četiri nastavna sata. S obzirom na važnost teme, svi izdavači pripremili su u svojim udžbenicima i više od 20-ak stranica posvećenih toj temi. To je inače daleko više od prosjeka broja stranica po nastavnome satu.

Što se samoga sadržaja tiče, u svim odobrenim udžbenicima izrijekom se spominju i obrađuju svi ključni događaji vezani uz Domovinski rat: početak balvan-revolucije u ljeto 1990., srpska okupacija Plitvica u proljeće 1991., pogibija Josipa Jovića („krvavi Uskrs“), osnivanje Zbora narodne garde, Brijunska deklaracija, te svi važni događaji koji stoje na početku ratnih sukoba. Ovisno o izdavaču, dodani su i detalji o masakru u Borovu Naselju, Trpinjskoj cesti te o mirotvornim naporima Vlade Gotovca.

Nakon opisa rasplamsavanja ratnih sukoba, uz prikaz stradanja civila u Vukovaru (Školska knjiga), prikazuju se važne vojne operacije, s posebnim osvrtom na okupaciju Vukovara (Alfa), osamostaljivanje i njezino međunarodno priznanje, s detaljima o ulozi Vatikana (Profil). U udžbenicima se skreće pozornost i na probleme koje je mlada hrvatska vojska imala u naoružavanju.

Svi odobreni udžbenici objašnjavaju politiku etničkog čišćenja, kako u Hrvatskoj, tako nakon 1992. godine i u Bosni i Hercegovini. U udžbenicima svih izdavača prikazuju se vojne akcije koje je poduzela Hrvatska vojska s ciljem oslobađanja hrvatskoga područja i to opisno, riječima, ali i detaljnim kartografskim prikazima koji su rađeni u suradnji s vrhunskim hrvatskim povijesnim institutima: zapadno područje Dubrovnika, akcija za oslobođenja Miljevačkog platoa, oslobođenje Maslenice, HE Peruča te Medačkog džepa. Konačno, učenicima se objašnjavaju vojno-redarstvene akcije Bljesak i Oluja, popraćene fotografijama iz Knina 5. kolovoza 1995. godine te proces mirne reintegracije prostora Podunavlja. Na kraju, sva tri izdavača spominju osnivanje Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu, te ističu suđenje i oslobađajuće presude generalima Markaču i Gotovini.

Događaji se prikazuju korištenjem raznih tipova materijala: uz temeljni tekst dan je i bogat prikaz slikovnih povijesnih izvora, karata, povijesnih dokumenata, iskaza sudionika rata te metodički instrumentarij koji djecu usmjerava na usvajanje najvažnijih dijelova gradiva, kao i na istraživanje i dodatno produbljivanje materije. Poseban naglasak stavljen je na ljudska i materijalna stradanja stanovnika Hrvatske, kao i na pojedine priče prognanika. Time se povijest ratnih događaja iz područja ratne i državne povijesti spušta na razinu običnog čovjeka i njegova iskustva.Napominjemo i da je pokrenut projekt posebne publikacije na temu Domovinskoga rata u zavičajnoj povijesti, u čijem stvaranju sudjeluju učitelji povijesti iz raznih dijelova Hrvatske. Praksa je, naime, pokazala da učitelji puno više vremena posvećuju Domovinskome ratu iz perspektive iskustva njihova vlastitoga kraja, nego što im to materijali u udžbenicima omogućavaju. Naša je namjera, stoga, osigurati im dodatne izvore znanja koji se bave upravo zavičajnom komponentom i koji prikazuju različitosti iskustva Domovinskoga rata na području Republike Hrvatske. Time se ne samo obogaćuje znanje učenika vezano uz ovu temu, nego se i stimuliraju više kognitivne funkcije u djece, sukladno postavljenim ciljevima kurikularnog pristupa obrazovanju i nastavi (analiziranje novoga materijala, procjenjivanje, zaključivanje i stvaranje te usvajanje različitih znanja i vještina o samome istraživačkom procesu).

Uz sve navedeno, podsjećam Vas da je upravo ova Vlada Uredbom osnovala „Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar“ koji će od sljedeće školske godine posjećivati svi učenici 8. razreda kako bi dodatno bili educirani o vrijednostima Domovinskoga rata i bitke za Vukovar.

Stoga još jedanput izražavam iskreno žaljenje što je hvalevrijedan događaj - Obnoviteljski sabor Akademske zajednice HDZ-a „Ante Starčević“, na kojem se okupilo 339 izaslanika, akademskih građana i intelektualaca, koji su, svjesni vlastite odgovornosti za razvoj i napredak našeg društva, zainteresirani pridonositi općem dobru boljim i učinkovitijim korištenjem svih hrvatskih potencijala - zasjenjen s dva velika propusta.

Prvi propust bio je uvodno obraćanje poznatoga, „lažnoga“ člana akademske zajednice, priznatoga falsifikatora i kompilatora Milijana Brkića, koji je toliko vjerno prepisao svoj diplomski rad da je ostavio i tiskarske pogreške iz originala, a drugi Vaš površni i neistinit osvrt na prikaz Domovinskoga rata u udžbenicima povijesti.

Nadam se da će se Akademska zajednica HDZ-a „Ante Starčević“ javno ograditi od Milijana Brkića, promotora načela falsifikacije i kompilacije kao metode „istraživanja“, koji je svojim plagijatorskim opusom ismijao, ocrnio i pogazio sve principe akademske čestitosti, kao i da ćete Vi priznati da ste pogriješili u ocjeni zastupljenosti Domovinskoga rata u udžbenicima povijesti.

S poštovanjem"

Građani će zasigurno biti sretni da udžbenici ne preskaču tematiku Domovinskog rata i ta cijela četiri sata nastave. Neki će biti sretni da je Jovanović(ponovno) smjestio Milijanu Brkiću, pa tako i Karamarku.

No, roditelji koji ne znaju na koji način će djeci dogodine platiti udžbenike bili bi mnogo sretniji da Jovanović i društvo udžbenike nisu dirali još barem godinu dvije, što god u njima pisalo, kako im iz džepa ne bi izbili i zadnju kunu.
U starim udžbenicima zasigurno ništa nije bilo tako katastrofalno loše da je moralo prije vremena biti mijenjano, kao što ni novi neće biti neko definitivno štivo.

Od njihovih profesionalnih dokazivanja i međustranačkih prepucavanja prosječnom Hrvatu, pogotovu roditelju školarca, ipak je u ovom trenutku mnogo važnije - preživljavanje. No, kao i obično, sit gladnom ne vjeruje, a novac koji troše ionako nije njihov.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav karamarko, tomislav nikolić, željko jovanović